Τα σαλιγκάρια είναι μία εκλεκτή λιχουδιά για τους γευσιγνώστες όλου του κόσμου. Ολοένα και περισσότερο εκτιμάται η γαστρονομική αλλά και η θρεπτική τους αξία, αφού συγκεντρώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ανόργανα στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα, ευεργετικά λιπαρά οξέα, καθώς και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Οι τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας.
Ενέργεια και Μακρό-θρεπτικά Συστατικά: Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 750 θερμίδες ανά κιλό κρέατος έτοιμο προς κατανάλωση, δηλαδή μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται στο 15% του νωπού βάρους. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 2% και το ποσοστό λίπους είναι μόνο το 1% του συνολικού νωπού βάρους. Το περιεχόμενο σε νερό είναι υψηλό και ποικίλλει από 73% – 89%.
Λιπαρά Οξέα Ω3 – Ω6: Η ανάλυση της σύστασης των λιπιδίων μας δίνει σχετικά υψηλό ποσοστό πολύ-ακόρεστων λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα τα συνολικά κορεσμένα λιπίδια καταλαμβάνουν το 25,78%, τα μονο-ακόρεστα αποτελούν το 18,55% και τα πολύ-ακόρεστα αποτελούν το υπόλοιπο 18%. Από τα πολύ-ακόρεστα ο λόγος Ω-3 /Ω-6 κυμαίνεται από 0,2 έως 2 που με βάση τις σύγχρονες διατροφικές απόψεις θεωρείται πάρα πολύ καλός και συγκρίσιμος με τα ψάρια (από 0,5 έως 8).
Να τονίσουμε ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα συνθέσει και γι’ αυτό πρέπει να τα λάβει μέσω της διατροφής του. Είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία, καθώς θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και την θρόμβωση, έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, λειτουργούν προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Μέταλλα – Ανόργανα στοιχεία: Όσον αφορά τα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα), το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δύο συστατικά πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των οστών.
Σελήνιο: Το κρέας των ειδών αυτών αποτελεί καλή πηγή σεληνίου (27,4 μg/100mg), παρέχοντας ουσιαστικά στον καταναλωτή το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται για πρόσληψη από μία ενήλικη γυναίκα (που είναι 50 μg/ημέρα) και το 1/3 για έναν άνδρα. Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και καρκίνο (κυρίως του προστάτη), συμβάλλοντας επίσης στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή Βιταμινών: Εκτός όλων των προαναφερθέντων, η σάρκα των σαλιγκαριών αποτελεί και σημαντική πηγή βιταμινών. Η νιασίνη είναι μια υδατό-διαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι ιδιαίτερα σταθερή και ανθεκτική στη θερμότητα, τη μαγειρική και την αποθήκευση των τροφίμων. Η περιεκτικότητα του κρέατός τους σε νιασίνη είναι 1,4 mg/100g βρώσιμου κρέατος και αντιστοιχεί σε κατανάλωση 50g τυριού και 150 g από γιαούρτι, φακές ή πατάτες που θεωρούνται καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.
Χοληστερίνη: Η σάρκα του σαλιγκαριού περιέχει την χαμηλότερη χοληστερίνη από όλα τα κρέατα. Η χοληστερίνη στα μαγειρεμένα σαλιγκάρια οφείλεται στα καρυκεύματα που τα μαγειρεύουμε.
Mια μερίδα των 100g περιέχει: